Káva bez kofeinu představuje způsob, jak si vychutnat oblíbený nápoj bez výčitek
Káva patří k nejrozšířenějším nápojům na naší planetě. Zároveň je poměrně zdravá, protože obsahuje velké množství antioxidantů a dalších látek, které našemu organismu prospívají. Na druhou stranu obsahuje také velké množství kofeinu, které některým především citlivým lidem, může způsobovat závažné zdravotní komplikace. Každý proto kávu s kofeinem pít nemůže. Naštěstí právě pro tyto lidi je tu káva bez kofeinu, která si zachovává většinu aroma a chuti kávy, ale přitom nemá nežádoucí vedlejší účinky.
Káva bez kofeinu už není démonem
Většina lidí v minulosti nechtěla kávu bez kofeinu vůbec konzumovat kvůli její nepříjemné chemické pachuti. Ta byla většinou způsobena nedokonalostí procesu dekofeinizace, který v převážné většině probíhal tzv. evropskou metodou, tedy proplachováním v methylenoxidu. Dnes je káva bez kofeinu vyráběna také jinými metodami, které chemické látky nevyžadují a výsledek je tedy mnohem chutnější a přirozenější. Navíc existuje tolik způsobů přípravy kávy, o kterých jsme se v minulosti neodvažovali ani snít, že i z kávy bez kofeinu můžete připravit dokonalé kávové nápoje, které vás potěší svojí chutí a aromatem, ale i mírnými povzbudivými účinky bez nežádoucích vedlejších následků.
Ideální káva na večer
Kávu bez kofeinu si můžete dopřát také v odpoledních či večerních hodinách, aniž byste se museli obávat, že se vám v noci nepodaří usnout a ráno se budete opět cítit jako hadrová panenka. Milujete-li proto chuť kávy a nehodláte-li si ji za žádných okolností odpírat v žádné části dne, káva bez kofeinu je pro vás tím pravým řešením.
Jaké prospěšné látky jsou v kávě bez kofeinu obsaženy?
Velké množství antioxidantů a živin hovoří každopádně ve prospěch kávy bez kofeinu, jejíž pouhý jeden šálek navíc obsahuje až 3 % doporučené denní dávky hořčíku, téměř 5% draslíku a samozřejmě také niacin a vitamín B3. Na první pohled to sice nevypadá jako příliš velké množství živin, v případě konzumace několika šálků kávy denně se ale procento výživných látek výrazně zvýší. A v případě kávy bez kofeinu se vůbec nemusíte obávat si několik šálků denně dopřát. Káva obsahuje také velké množství antioxidantů, tedy látek, které zmírňují důsledky působení oxidativního stresu na buňky a pomáhají tak předcházet některým chorobám. Mezi antioxidanty obsažené v kávě řadíme například polyfenoly nebo konkrétně kyselinu chlorogenovou.